• PUBLISHED Jun 18, 2015

 • PUBLISHED

  Jun 18 2015
 • THIS VIDEO

  31556 Views
  0 Votes
 • OVERALL RANK

  488 th Views
  17414 th Votes
 • PEAK CHART RANK

  N/A Overall
  N/A Budapest
 • PUBLISHED Jun 18, 2015

 • PUBLISHED

  Jun 18 2015
 • THIS VIDEO

  31556 Views
  0 Votes
 • OVERALL RANK

  488 th Views
  17414 th Votes
 • PEAK CHART RANK

  N/A Overall
  N/A Budapest

AKKEZDET PHIAI FEAT. AMOEBA performs the song "MIÉRT MOST?" for BalconyTV.
Subscribe to us right now at http://bit.ly/15yj4oc

'Like' us on Facebook - http://Facebook.com/balconytv
Follow us on Twitter - http://Twitter.com/balconytv

PRESENTED BY RONI FRANKO

Saiid és Újonc 1996-ban kezdték közös zenei pályájukat. Saiid ebben az évben már DJ-ként gyakorolt otthon, és az elkövetkező időszakban sorra járta a pesti hiphop klubokat, sport- és rap-rendezvényeket lemezjátszóival. Ez idő tájt kezdett zenei alapokat, ütemeket is fabrikálni.

A korai demóból kinőtt debütáló album “Akkezdet” címmel – az első szövegkönyves magyar hiphop lemez – 2004 áprilisában jelent meg, a WacuumAirs -az első magyar független hiphop kiadó – címkéjével. A hanganyag szó szerint egy szekrényben lett felvéve, a házi stúdióban készült lemez maszter-munkálatait a csapat Bobakrome-mal közösen végezte – az „Akkezdet” szerzői kiadásban látott napvilágot. Az albumot azóta a magyar hiphop egyik legmeghatározóbb mérföldkövének titulálják számos fórumon, az album többször is fellelhető a “2004 Legjobb Albumai Zenészek és Újságírók Szerint” elnevezésű kollektív listán, szintén megtalálható a „303 magyar lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz” c. könyvben.

A második rap lemez 6 évvel a debütáló anyag után, 2010 április 4-én jelent meg „Kottazűr” címmel. 2db, ezúttal már videoklipeket is tartalmazó korongot adott ki Saiid és Újonc a DDK gondozásában, a felvételek immár csúcsminőségben, a Pannonia Stúdióban (Róbert Balázs keze alatt) készültek, mégis megőrizve a „koszos”, utcai hangzásvilágot. A 15-15 számot tartalmazó dupla album 2 világot tükröz, rávilágítva a hiphop és az irodalmi közeg párhuzamaira és különbözőségeire egyaránt.

Saiid és Újonc 2008-ban megkapták a Hiphop.hu „Legjobb magyar koncertjéért” járó díját Zöldpardonos fellépésükért, 2010-ben pedig az „Év Albuma” és az „Év Klipje” díjakat vihették haza a Kottazűr albumért és a Hisztory/Kiskece c. videóért, melyben Spáh Károly operatőr és Kiss Vanda aranyollós vágó is közreműködött.

Jelen pillanatban a csapat egy verses, zenés lemez elkészítésén dolgozik- tervüket kiváló magyar jazz-zenészek segítségével kívánják megvalósítani.

http://www.facebook.com/akkezdetphiai

CREDITS / SPONSORS
Host: Roni Franko
Producer: Renato Horvath
Co-producer/Booking: Daniel Somlo
Cameraman: Bertold Brautigam
Sound: Ferenc Stamusz (Stamusic. Studios)

Location: FOGASHÁZ

Tune in again to BalconyTV //